De Maasuitstappen

De uitstap in de Maastreek "Van de steenkool tot het kristal"

Deze programma bevat het bezoek aan de mijn + de boottocht met maaltijd aan boord + het bezoek van de kristalfabriek van Val Saint-Lambert.

09.30 u. : begeleid bezoek van de mijn (2u.) of  begeleid bezoek van de permanente tentoonstelling (1.30u.).

12.00 u. : transfet met uw bus naar de aanlegsteiger van Visé(8 km). Transfer mogelijk (mits een toeslag) van Blegny naar Visé met het toeristentreintje.

12.30 u. : inscheping op de boot "Le Pays de Liège". Boottocht Visé-Liège met maaltijd aan boord.

De warme maaltijd kan door een koud buffet vervangen worden (hetzelfde tarief met een drank inbegrepen) : een assortiment streekvleeswaren en -kazen vergezeld van rauwkost,aardappelen en brood.

Mits een toeslag : 
- een streekaperitief (vanaf 3,20 €/p.)
- een stuk typische rijsttaart uit Verviers of fruit en een koffie (5,00 €/p.)

15.00 u. : aankomst in Seraing en transfer te voet (800 m) of met uw bus naar Val Saint-Lambert. U ontdekt er het vakmanschap en de vaardigheid van de arbeiders die sinds bijna 2 eeuwen de materie omvormen tot buitengewone pronkstukken. De gids zal u door de werkplaats waar arbeiders aan het werk zijn rondleiden. Hij legt u de verschillende technieken uit, de geschiedenis, de site en de huidige verzamelingen.

17.00 u. : einde van het programma in Seraing (geen terugreis georganiseerd).

De Maasuitstappen in de "Levendige Stad"

Het begeleid bezoek aan de mijn, ofwel permanente tentoonstelling + boottocht met maaltijd aan boord + een activiteit naar keuze in de "Cité Ardente".

09.30 u. : begeleid bezoek van de mijn ofwel begeleide bezoek van de permanente tentoonstelling.

12.00 u. : Transfer met uw bus naar de aanlegsteiger van Visé (8 km). Transfer mogelijk mits een toeslag van Blegny tot Visé met het toeristentreintje.

12.30 u. : Boottocht op de plezierboot "Le Pays de Liège". Doorvaart door de sluis van Monsin. Streekmenu aan boord.

De warme maaltijd kan door een koud buffet vervangen worden (hetzelfde tarief met een drank inbegrepen) : een assortiment streekvleeswaren en -kazen vergezeld van rauwkost, aardappelen en brood.

Mits een toeslag : 
- een streekaperitief (vanaf 3,20 €/pers.)
- een stuk typische rijsttaart uit Verviers of een stuk fruittaart en een koffie (5,00 €/pers.)

14.30 u. : aankomst te Luik (centrum).
A. Shopping : de voetgangersstraten van de "Carré" en van het centrum zijn rijk aan diverse stijlen van boetieken, delicatessenzaken, en gezellige etablissementen die de stad kenmerken. Vrije bezoek.
B. Begeleid bezoek aan het historische hart van de stad : de "Grote Curtius Hof", het "Saint-Barthelemy Collegiaal", de "Hors-Château" straat met zijn monumentale impasses, de Grote Marktplaats en het Perron, het Stadhuis, het Prins-Bisschoppenpaleis.
C. Het Museum van het Waalse Leven : beeleid bezoek aan het museum van het Waalse leven. het museum biedt u een geheel en origineel zicht over Wallonië vanaf de 19de eeuw tot hedendaags.
D. Het begeleid bezoek van de Aquarium Dubuisson : door 46 baden, ontdek ongeveer 2500 vissen van de oceanen, zee, meren en rivieren van de hele wereld.
E. Het museum "La Boverie" : dit nieuwe museum heeft een rijk permanente collectie met kunstwerken van Picasso, Monet, Delvaux en Magritte maar organiseert ook tijdens het hele jaar grote internationale exposities (buiten de tijdelijke exposities).

Alternatieven (de prijzen worden aangepast aan de alternatieven)

1. Het bezoek in Blegny-Mijn kan door een bezoek aan het Huis van de Wol en van de Monde in Verviers vervangen worden.
2. Vanaf het centrum van Luik, is het ook mogelijk om bezoeken te organiseren aan het Huis van de Metaalbewerking en de Industrie, de schatten van de Kathedraal, het Archeoforum, de Grand Curtius of verlengen met een boottocht "metaalnijverheid". Prijzen op aanvraag.
3. De boottocht kan verlengd worden tot Seraing en uw dag kan zo eindigen met een bezoek van de Cristal Discovery Museum of  de "Meesters van het Vuur" in Amay. Prijzen op aanvraag.

De boottocht "Metaalnijverheid"

14.30 u. : boottocht Luik-Seraing-Luik met uitleg over de sporen van de Luikse metaalnijverheid in het verleden en van vandaag.

16.30 u. : terug naar "La Passerelle", einde van het programma.

* Optie : volledige boottocht : boottocht Luik-Seraing-Chertal-Luik (3.30 u.), einde van het programma om 18 u.